Egels

De Paddestoel vangt niet alleen vogels op maar ook egels.
Wanneer heeft een egel hulp nodig:

Een egel die overdag rondloopt hoeft niet per se ziek te zijn, maar het geeft wel aan dat er iets niet goed is. Deze dieren worden altijd opgenomen om te kijken waarom ze overdag zichtbaar zijn. Meestal blijkt er meer aan de hand te zijn dan op het eerste oog zichtbaar is. Mocht dat niet het geval zijn dan wordt de egel na 1 à 2 dagen observatie weer teruggebracht naar de plaats van herkomst of een andere geschikte plek.

Egels zijn prachtige dieren en misschien denkt u dat u wel zelf voor een licht gewond dier of een baby-egel kunt zorgen. Helaas gaat het dan toch vaak mis aangezien de dieren besmet kunnen zijn met worminfecties, ongedierte of andere niet-zichtbare aandoeningen. Ze hebben specifieke medische zorg nodig, die alleen voorhanden is in gespecialiseerde egelopvangcentra. Egels zijn beschermde dieren, het is dan ook verboden om egels zelf op te nemen. U geeft een egel de meeste kans door het dier zo spoedig mogelijk naar de dichtstbijzijnde opvang te brengen.

Wanneer moet een egel naar de opvang:
– Als hij gewond is (een egel die stinkt, is zeker gewond)
– Als er vliegeneitjes of zelfs maden op zitten
– Als hij ergens in verstrikt zit
– Als hij niet opgerold is en zijn ogen dicht heeft
– Als hij niet oprolt als je hem op zijn zij draait
– Als hij hoest of vieze ogen heeft
– Als hij heen en weer wiebelt
– Als hij rondjes loopt
– Als hij dreigt te verdrinken in een vijver of zwembad
– Als alle stekels plat liggen, ook als je hem stevig aanraakt
– Als zijn winternest verstoord is en er niet meer kan blijven
– Alle babyegels (hebben nog witte stekels) met dichte ogen, buiten het nest
– Als hij erg mager is (een puntkont heeft)

Vervoerstips
Zorg dat de doos goed afgesloten is (voorzien van luchtgaten) zodat het dier er onderweg niet uit kan kruipen. Baby egels die nog niet behaard zijn en/of de oogjes nog dicht hebben, altijd warm vervoeren d.m.v. kruik. Bij gebrek aan een kruik eventueel een (kunststof) limonadefles met warm water in een handdoek of dikke sok ernaast leggen. Ook grotere of volwassen egels warm vervoeren, let in de zomer wel op de temperatuur in de auto, stop een keer onderweg om te kijken naar de egel, als het dier plat op zijn buik met de poten wijd ligt, is het te warm, ligt het half opgerold, dan is het goed. Aangezien egels wilde dieren zijn, zijn ze stressgevoelig, daarom is het belangrijk de egel zo rustig mogelijk te vervoeren, de egel moet zo min mogelijk zien of horen. De autoradio het liefst uit of heel zachtjes.

Heeft u zelf geen vervoer bel dan de Dierenambulance: tel: 06-51697115