Hazen en Konijnen

Over hazen en konijnen.
Hoewel deze twee diersoorten op het eerste zicht sterk op elkaar lijken, verschillen ze toch erg veel.

Jonge wilde konijnen zijn nestblijvers.  Ze worden kaal, blind en doof geboren en hebben geen tanden.  De kleur van hun huid is niet roze zoals bij tamme konijnen, maar donker, blauwgrijs.  Bij de geboorte wegen ze ongeveer 50 gram.  Na enkele dagen begint de vacht te groeien, na tien dagen gaan de ogen open en na twee weken komen de oren overeind.  Jonge wilde konijnen worden meestal met meerderen aangetroffen.

Jonge hazen zijn nestvlieders.  Ze worden geboren met een vacht, de ogen zijn open, de oren staan overeind en ze hebben al tanden.  Bij de geboorte wegen ze ongeveer 80 tot 100 gram.  Jonge hazen worden meestal alleen, soms met 2 of 3 gevonden.

Schijnbaar “wees-konijntje”.
Normaal gezien zal je nooit een nest jonge wilde konijnen vinden omdat konijnen hun jongen werpen en zogen in een kraamhol onder de grond.Wanneer ze 3 weken oud zijn komen de jonge dieren uit hun hol om de omgeving te verkennen en voedsel te zoeken.  Laat jonge konijnen daarom met rust, de moeder komt altijd terug.

Schijnbaar “wees-haasje”.
Jonge hazen worden bijna altijd onterecht opgepakt door “bezorgde” voorbijgangers. Jonge haasjes worden maar één maal per dag door hun moeder gevoerd, zij liggen de hele dag alleen in een veld of op een akker in een klein kuiltje.
Laat jonge hazen daarom rustig liggen!

Wanneer hebben konijn en haas hulp nodig?
In een aantal situaties is opvang van (jonge) wilde konijnen en hazen noodzakelijk.

* Het konijnenkraamhol werd uitgegraven door een roofdier.
* De kat of de hond komt thuis met een jong wild konijn of jonge haas.
* Een nest konijnen komt tevoorschijn bij graafwerken op een bouwterrein.
* U bent er absoluut zeker van dat de moeder dood is b.v. door kat, hond, auto …
* Verkeersslachtoffers hebben altijd dringend hulp nodig.
* Het konijn/haas is aangevallen door kat of hond.
* Konijn en haas vluchten niet weg wanneer je het nadert.

Hoe veilig hanteren en transporteren?
Konijnen en hazen slaan vaak met hun achterpoten, maar ze hebben een heel zwakke rug.  Ondersteun daarom de onderrug van het dier wanneer je het oppakt.
Leg het dier in een kartonnen doos met kranten, wat hooi of en handdoek op de bodem en sluit goed af. Een warmwaterkruik helpt de stress enigszins verminderen.Vooral hazen zijn heel stressgevoelig.  Bedek de kartonnen doos met een deken of handdoek en wees zo stil mogelijk. Geef geen water of voer, de dieren raken nog meer gestrest en kunnen zich verslikken.