Over de geschiedenis van Vogelasiel de Paddestoel is niet zo veel bekend. Voor zover bij ons bekend, is het Vogelasiel Officieel met statuten opgericht op 3 oktober 1980 door de Vogelbescherming Den Helder en omstreken. De oprichters waren de toenmalige voorzitter Klaas Muije en de secretaris Koen Bertoen. In de 1986 is het vogelasiel overgenomen door Bert Coster. Bert heeft er al zijn vrije uurtjes ingestopt en het Vogelasiel opvang gedeelte uitgebouwd tot wat het nu ongeveer is. Tien jaar lang heeft Bert er alle tijd en energie die hij tot zijn beschikking had ingestoken. Na het overlijden van Bert Coster heeft Anton Nieuwenhuis het Vogelasiel overgenomen. Anton heeft het 1 jaar draaiende gehouden als beheerder. Anton kwam terecht in een traject waarbij hij moest herintreden en kon zijn werk als beheerder niet meer voortzetten. Hierna is het vogelasiel een periode gesloten geweest. Het toenmalige bestuur heeft zich tijdens deze periode van sluiting ingezet om een betaalde beheerder te realiseren wat tot op heden nog altijd zo is.
Tegenwoordig worden bij het Vogelasiel niet alleen vogels opgevangen maar alle wilde dieren (inheemse diersoorten). Dit zijn dieren die van nature in onze omgeving voorkomen. Dus een betere omschrijving tegenwoordig zou zijn wildopvang de Paddestoel. Vergunningen zijn verscherpt door de overheid controles worden uitgevoerd, en wildopvangen van tegenwoordig hebben zich te houden aan strenge eisen omtrent registratie, kundig handelen, hygiëne maatregelen etc. die ook voor dierenasielen gelden. De Paddestoel is tevens zorginstelling geworden voor een stukje geldstroom die hard nodig blijft. Maar je kunt je voorstellen dat ook dit de nodige kunde en kwaliteitseisen met zich meebrengt. Kortom de paddenstoel toen en nu is een wereld van verschil.
Wat er in de kranten aan nieuws terug te vinden was:
1972
Door de vogelwacht werd in dit jaar een vogelasiel opgezet met als vrijwillige beheerder de heer Duursma.
1978
De heer Duursma dreigt te stoppen met de opvang. Na deze noodkreet schiet de dierenbescherming te hulp en zij betalen de kosten zodat het asiel weer openging.
1981
Het asiel betrekt een nieuw gebouw.
1982
In dit jaar stopt de heer Duursma definitief en het asiel gaat dicht.
1984
In maart zetten Mart Schrieken en Jaap Booij van de VWG en de Waddenvereniging een roulatiesysteem op van vrijwilligers om het asiel weer draaiende te houden.
1985
Jongeren van vormingscentrum De Boeg en JeenJeBee hebben in november voor een flinke opknapbeurt gezorgd aan de accommodatie.
1986
Dreigende sluiting van het vogelasiel. Systeem van vrijwilligers werkt niet en Mart Schrieken en jaap Booij doen een oproep voor een vaste beheerder. Er zijn 30 sollicitanten en de heer Bert Coster wordt in Oktober aangesteld als vaste beheerder.
In November en December wordt het asiel flink verbouwd en er vindt ook een heropening plaats en de nieuwe naam wordt “De Paddestoel” En voor het eerst wordt er ook een officiële vergunning gekregen voor de vogelopvang. In de kranten verschijnen er interviews met Bert Coster.
1988
– In Bergen sluit de Zeevogelopvang met gevolgen (drukker) voor Den Helder.
– Filmclub De Branding maakt een film over de olie slachtoffers.
– Het vogelasiel krijgt ook een vergunning voor de Roofvogels en Uilen.
1989
10.000 dode Zeekoeten door Chemische stof lozing. Volgens TNO betrof het een reinigingsmiddel. Ministerie probeert dader op te sporen. In November veel olieslachtoffers naar asiel.
1990
In de gemeenteraad wordt besloten om een structurele bijdrage voor het asiel op de begroting van de milieudienst te zetten. (Oktober)
In December wordt begonnen met een grote verbouwing door personeel van Noorderkwartier.
1991
In Februari wordt de nieuwe accommodatie van het vogelasiel geopend waaronder een nieuw bassin van 7×3 meter en buiten volières. In deze maand wordt ook beheerder Bert Coster door de vogelbeschermers geëerd en het nieuwe bord van De Paddestoel wordt onthuld.
1992
Gemeente wil Donkere Duinen geheel open maken. Asiel stuurt protestbrief. Bij het vogelasiel wordt het eerste nestje jonge egels gebracht.
1993
Leerlingen van openbare scholen houden actie en halen 11.000 gulden op, verder zorgen ze nog voor diverse sponsors zodat een grote verbouwing kan plaatsvinden en nieuwe opvanghokken geplaatst kunnen worden. TNO onderzoekt doodsoorzaak van honderden Zeevogels voornamelijk Zeekoeten. De Paraffine en giflozingen in zee zorgen voor nationale verontwaardiging en krijgen veel publiciteit. Aan de weg wordt een parkeerplaats gerealiseerd.
1994
Een Zeehond verblijft een nacht in het asiel. Op de NH en ZH stranden zijn tientallen dode vogels aangespoeld. Andere verzwakten worden opgevangen in de Paddestoel. Door giflozing van de Sherbo is er een ecologische ramp aan de kust.
1995
In dit jaar krijgt De Paddestoel als eerste asiel de erkenning van vogelbescherming Nederland. Door de giflozing vonden minstens 30.000 vogels de dood. Asiel heeft ook een Albino Merel in de opvang.
1996
Door de strenge winter in Februari worden op de dijk een paar honderd dode vogels gevonden. Vele nog levende worden naar de Paddestoel gebracht en daar weer opgeknapt.
1997
Paddestoel vangt een Ooievaar op. Veel zieke meeuwen worden binnengebracht. En twee Albino Egeltjes worden opgevangen.
1998
Een Klapmuts belandt voor een nacht in het Asiel. Uit Duitsland worden 50 Zeevogels opgevangen. Door een ramp met een olietanker kon Duitsland de opvang van de vele slachtoffers niet aan.
1999
In Januari interview in de krant met Bert Coster waarin hij een opvolger zoekt.
Beheerder Bert Coster komt dit jaar te overlijden. Anton Nieuwenhuis wordt zijn opvolger.
2000
In maart wordt het vogelasiel gesloten. De vogels zijn naar elders overgebracht. Laura Twigt is studente en kandidaat beheerder, maar de gemeente weigert geld vrij te maken.
2001
Begin van dit jaar wordt een betaalde beheerder aangesteld in de persoon van Laura Twigt.
2005
Deko sponsort een alarminstallatie na 2 tal inbraken bij de Paddestoel.
2006
Eerste cliëntcontracten Frida en Kees, Micha, Steven, Bryan en Mark volgen de jaren erna.
2011
September: Ecomare heeft met Vogelasiel De Paddestoel uit Den Helder een samenwerkingsovereenkomst getekend.
December: Een Vogelambulance voor Vogelasiel De Paddestoel! 27 sponsoren zetten zich eind 2011 in om dit te realiseren.
2012
Nieuwe Fauna vergunningen toegekend aan Paddestoel.
2013
Beheer vogelasiel wordt overgenomen door Jamy van Meer.
Op 5 augustus wordt er brand gesticht bij het Warme Nezzzt.
2014
December: Couppoging bestuur. Bezetting personeel en politie op asiel.
2015
In Juni nieuw bestuur van start.
2016
Februari, Jamy van Meer stopt als beheerder.
Laura Doornbosch-Twigt en Ilse Kootkar zijn de nieuwe beheerders.
2017
In 2017 begint Jasmijn Hulleman als beheerder. Na een half jaar vol onzekerheid neemt zij een kans om te werken bij Ecomare met beide handen aan. Melanie Leijding treedt eind augustus in dienst als beheerder. In oktober krijgt zij ondersteuning van Janet v/d Beld in de rol van assistent beheerder.
2018
In januari 2018 wordt er een intentieverklaring getekend tussen Stichting De Helderse Vallei, Vogelasiel De Paddestoel en de Gemeente Den Helder. In deze verklaring wordt de intentie uitgesproken om de wildopvang onder te brengen bij de Helderse Vallei. 2018 wordt gebruikt om de mogelijkheden verder te onderzoeken.